فهرست مطالب

مجله سلامت و سالمندی خزر
سال پنجم شماره 2 (پاییز و زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/19
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سید جواد حسینی، سپیده محمدی*، هنگامه کریمی، تاج محمد آرازی صفحات 1-16
    سابقه و هدف

     همه  گیری کووید-19 استرس روانی بی  سابقه  ای را بر مردم سراسر جهان وارد کرده و در این شرایط حفظ سلامت روان افراد جامعه امری ضروری است. لذا در این مطالعه سعی بر آن شد تا اختلالات روان‌شناختی شایع، افراد در معرض خطر و راهکارهای پیش رو جهت پیشگیری و بهبود این اختلالات در دوران شیوع کووید-19موردبررسی قرار گیرد.

    مواد و روش ها

     مطالعه از نوع مرور روایتی است. مقالات مرتبط از ابتدای سال 2020 تا 31 August 2020 موردبررسی قرار گرفت. جست‌وجو در پایگاه  های فارسی Magiran ،Iran Doc ، SID و انگلیسی PubMed, Google Scholar ، ProQuest ،Scopus، SienceDirect با کلیدواژه‌های Psychiatric Disorders, Covid-19 ،Anxiety disorder ،stress disorders ، Post-Traumatic .به فارسی و انگلیسی انجام شد. معیارهای ورود شامل: مطالعات توصیفی، مقطعی، مروری، تجربی و پنل متخصصان و معیارهای خروج شامل مقالات نامه به سردبیر، پوستر یا سخنرانی و عدم دسترسی به متن کامل بود. از مجموع 507مقاله حاصله 72مقاله وارد بررسی شدند.

    یافته‌ها: 

    اختلال افسردگی و اضطراب فراگیر جز شایع‌ترین اختلالات روان‌شناختی بوده و استرس پس از سانحه، رفتارهای وسواس گونه، پارانوییا، حملات پانیک و اختلال خواب بیش‌ازپیش گزارش شد. خطر ابتلا در زنان، سالمندان، افرادی با بیماری های زمینه  ای، دنبال کنندگان اخبار مرتبط با کویید-19، کارکنان و دانشجویان حوزه سلامت و نزدیکان فرد مبتلا به کووید-19، بیش از سایرین گزارش شده است. اکثرا راهکارهای موثر مبتنی بر آموزش و مشاوره مجازی بوده  اند.

    نتیجه‌گیری: 

    بر اساس نتایج حاصله پیشنهاد می شود تا مسیولین نظام سلامت با شناخت زودهنگام اختلالات روان شایع و افراد در معرض خطر، پروتکل‌های مراقبتی و پیشگیرانه مختص هر گروه را به صورت عملیاتی و با ضریب نفوذ بالا تهیه نمایند.

    کلیدواژگان: کووید-19، اختلالات روانشناختی، افسردگی، اضطراب، استرس
  • زهرا پهلوانی نژاد، یگانه قره خانی، گلبهار اخوندزاده، محبوبه طبرسا*، مائده صادقی گل افشانی صفحات 17-25
    سابقه و هدف

    سالمندی نتیجه ی سیر طبیعی زمان است که منجر به تغییرات فیزیولوژیکی، روانی و اجتماعی می باشد. خودکارآمدی جنسی یکی از عوامل موثر در عملکرد جنسی و همچنین در ارتباط با خرسندی زناشویی می باشد. از طرفی خرسندی زناشویی باعث بهبود کیفیت زندگی و افزایش طول امید به زندگی در زنان سالمند می شود بنابراین با توجه به اهمیت این مسئله و مشکلات سالمندی محققین بر آن شدند تا ارتباط خودکارآمدی جنسی با خرسندی زناشویی را در زنان سالمند بررسی کنند.

    مواد و روش ها: 

    این مطالعه توصیفی - همبستگی بر روی 129 نفر از زنان سالمند مرکز روزانه جهان دیدگان شهرستان گرگان در سال 1397 انجام شد. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه مشخصات دموگرافیک، عملکرد جنسی (FSFI) و خرسندی زناشویی بود. تجزیه وتحلیل داده ها توسط نرم افزار آماری SPSS نسخه 16 و روش های آماری توصیفی و استنباطی صورت گرفت.

    یافته ها: 

    میزان عملکرد جنسی 9/3+ 21/8 و میزان خرسندی زناشویی 11/2+ 56/3 نشان داد. آزمون ضریب همبستگی اسپیرمن ارتباط معنی داری را نشان داد (0/43r =، 0/02< P). همچنین بین عملکرد جنسی با سن، تحصیلات، شغل، فشارخون، دیابت، فشارخون همسر، دیابت همسر اختلاف معنی داری مشاهده نشد. ولی بین رضایت جنسی با شغل نیز ارتباط معنی داری مشاهده شد (0/02= P).

    نتیجه گیری: 

    نتایج مطالعه نشان داد افزایش خودکارامدی جنسی موجب افزایش خرسندی زناشویی می گردد؛ بنابراین جهت افزایش سطح کیفیت زندگی و خرسندی زناشویی در زنان سالمند توصیه می شود کلیه مراکز مشاوره ای و مراقبتی، برنامه های آموزشی و مراقبت های بهداشتی مربوط به سلامت جنسی سالمندان را در سیاست ها و برنامه ریزی های خود قرار دهند.

    کلیدواژگان: خودکارآمدی جنسی، خرسندی زناشویی، زنان سالمند
  • علی خجسته راد، فاطمه محمدخواه*، ساجده امجدی، نسرین نوابی صفحات 26-35
    سابقه و هدف

    یکی از پیامدهای اضطراب  اپیدمی کووید-19، سطح پایین کیفیت زندگی و رضایت از زندگی افراد  می باشد . هدف مطالعه تعیین اضطراب بیماری کرونا،  رضایت و کیفیت زندگی  در  بزرگ سالان جامعه ایرانی می باشد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه،  یک مطالعه توصیفی- تحلیلی از نوع مقطعی است که در سال 1399  بر روی بزرگ سالان ساکن جامعه ایران انجام شد. 381نفر با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و داده ها با استفاده از  پرسشنامه های  "اطلاعات جمعیت شناختی "،  "مقیاس اضطراب بیماری کرونا" ، "کیفیت زندگی " و "رضایت از زندگی" به صورت آنلاین و  از طریق  شبکه های اجتماعی جمع آوری و سپس  وارد نرم افزار  spss  نسخه  16 شد و با آزمون های تی مستقل، آنالیز واریانس تجزیه وتحلیل شد.

    یافته ها:

     میانگین سنی افراد موردمطالعه 9/54 ± 28/74 سال بود .  میانگین های  اضطراب بیماری کرونا (5/64 ± 9/82) ،  رضایت از زندگی 7/03 ± 19/86 و کیفیت زندگی 13/03 ± 77/ 63 در سطح متوسط بود هم چنین بین اضطراب بیماری کرونا ،   رضایت و کیفیت زندگی آن رابطه منفی معناداری  وجود داشت (01>P0).

    نتیجه گیری:

     اضطراب بیماری کرونا در  میان ساکنان بزرگ سال ایرانی وجود دارد که دارای پیامدهای منفی بر کیفیت و رضایت از زندگی افراد می باشد لذا باید این گونه علایم روان شناختی  مرتبط با پاندمیک کرونا را شناسایی کرده و اقدامات لازم در جهت مبارزه با پیامدهای آن را اتخاذ نمود.

    کلیدواژگان: اضطراب بیماری کرونا، کیفیت زندگی، رضایت از زندگی
  • سعید رضایی، محمود شیخ*، فضل الله باقرزاده، داود حومنیان صفحات 36-45
    سابقه و هدف

    سالمندان از گروه های شکننده در مقابل ویروس کرونا می باشد را بیشتر دچار بحران سلامتی و اجتماعی  کرده است  هدف از پژوهش حاضر تایید تمرینات سبز  بر سلامت روان و وضعیت شناختی سالمندان در دوران  ویروس کرونا است.

    مواد و روش ها

    روش اجرای تحقیق حاضر نیمه تجربی و از لحاظ هدف کاربردی است این تحقیق شامل سالمندان 60 الی 75 سال شهر تبریز ابزار تحقیق شامل پرسش نامه های سلامت عمومی (فرم 28 سوالی GHQ) و وضعیت ذهنی فرم کوتاه (MMSE) بود گروه تجربی طبق برنامه تمرینی  طراحی شده تمرین سبز انجام داد  برنامه به مدت 8 هفته و هفته ای سه جلسه و هر جلسه 60 دقیقه انجام شد. از آزمون تحلیل کوواریانس جهت تجزیه وتحلیل داده ها استفاده گردید.

    یافته ها: 

    نتایج تحقیق نشان داد که تمرینات سبز  بر سلامت روانی وضعیت شناختی سالمندان تایید معنی داری دارد نتایج بهبود معناداری را در سلامت عمومی و وضعیت شناختی مردان سالمند پس از یک دوره تمرینی نشان داد که این میزان بهبود نسبت به گروه کنترل نیز معنادار بود (0/05≥P)

    نتیجه گیری: 

    بر اساس نتایج به دست آمده، از تمرینات سبز می توان به عنوان یک استراتژی مناسب برای افزایش فعالیت بدنی سالمندان و بهبود وضعیت سلامت روان وضعیت شناختی سالمندان  استفاده کرد.

    کلیدواژگان: تمرینات سبز، سلامت روانی، سالمندان، کرونا
  • حسن عبدی، سیاوش خداپرست، حسین کریمی پاشاکی، وحید بخشعلی پور* صفحات 46-54
    سابقه و هدف

    سالمندی به دلیل تحول های فیزیولوژیکی و روانی، دورانی حساس و آسیب زا می باشد و ورود به دوره سالمندی، به دلیل محرومیت های عاطفی و بینقشی در زندگی، بر حساسیت این دوران می افزاید. این مطالعه با هدف تاثیر فعالیت های ورزشی بر برخی پارامترهای فیزیولوژیکی و کیفیت ذهنی خواب سالمندان انجام شد.

    مواد و روش ها

    تحقیق از نوع نیمه تجربی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل انجام شد. آزمودنی های این پژوهش را 30 مرد سالمند غیر فعال تشکیل دادند و از پروتکل تمرینی استاندارد و از پرسشنامه مشخصات فردی و کیفیت خواب پیتزبورگ برای اجرای پژوهش استفاده شد. تجزیه و تحلیل آماری با آزمون های کلموگراف اسمیرنوف، تی و ضریب همبستگی پیرسون و با استفاده از SPSS نسخه 23 انجام شد.

    یافته ها: 

    آزمون های آماری، حاکی از آن بود که قبل از مداخله تمرینی، نمره کیفیت خواب در دو گروه تجربی و کنترل تفاوت معنی داری نداشته و دو گروه همگن بوده اند و پس از انجام مداخله تمرینی، بهبودی در کیفیت خواب در گروه تجربی نسبت به گروه کنترل مشاهده شد.(0/05=p)

    نتیجه گیری:

     یک پروتکل ورزشی می تواند در بهبود کیفیت ذهنی خواب و برخی عوامل فیزیولوژیکی سالمندان تاثیرگذار باشد و استفاده از پروتکل فعالیت های ورزشی و با اجرای آن میتوان از بروز بسیاری از اختلالات خواب در سالمندان جلوگیری کرد و بر میزان کیفیت آن افزود.

    کلیدواژگان: سالمندان، خواب، پروتکل ورزشی
  • مینا پارسایی، فائزه صحبایی، حمید حجتی* صفحات 47-55
    سابقه و هدف

    دیابت جزء بیماری های مزمن شایع در سن سالمندان می باشد. تبعیت از رژیم دارویی نقش مهمی در پیشگیری و کنترل عوارض این بیماری دارد. برنامه های آموزشی که مبتنی بر رویکردهای نظریه محور هستند نقش مهمی در تغییر رفتارها دارند. لذا این مطالعه با هدف بررسی تاثیر الگوی فرآیند موازی گسترده بر تبعیت از رژیم دارویی سالمندان دیابت نوع 2 انجام گرفت.

    مواد و روش ها

    این مطالعه تجربی بر روی 60 نفر از سالمندان دیابتی شهر گنبدکاووس در سال 1398 با روش نمونه گیری تصادفی ساده در دو گروه آزمون - کنترل انجام شد. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه تبعیت از رژیم دارویی (Morisky Medication Adherence Scale:MMAS-8) می باشد. در گروه آزمون 6 جلسه آموزشی (45-30 دقیقه) بر اساس الگوی فرآیند موازی گسترده کیم وایت انجام شد. گروه کنترل نیز مراقبت های روتین را دریافت نمودند. اطلاعات توسط نرم افزار آماری spss نسخه 21 با آمار توصیفی (جدول، میانگین، انحراف معیار) و آمار استنباطی ((Independent sample t test)،T independent، ANCOVA) تجزیه وتحلیل شد.

    یافته ها: 

    نتایج در گروه آزمون و کنترل قبل از مداخله اختلاف معنی داری را نشان نداد (0/2=p) ولی بعد از مداخله اختلاف معنی داری مشاهده شد (04/0=p) همچنین آزمون انکوا با حذف اثر پیش آزمون اختلاف معنی داری را نشان داد (0/13= p=0/004، Eta) طوری 13 درصد تغییرات تبعیت از رژیم دارویی می تواند در ارتباط با اجرای الگوی فرآیند موازی توسعه یافته باشد.

    نتیجه گیری: 

    نتایج نشان داد الگوی فرآیند موازی گسترده موجب افزایش تبعیت از رژیم دارویی در سالمندان دیابتی می گردد. لذا از یافته های این پژوهش می توان به عنوان یک مداخله درمانی کم هزینه ولی اثربخش در آموزش و مراقبت از بیماران دیابتی استفاده نمود.

    کلیدواژگان: الگوی فرآیند موازی گسترده، تبعیت از رژیم دارویی، سالمندان، دیابت
  • فائزه نوروزی نژاد، حسین عرفانی، عباس نوروزی نژاد، فرزاد کاوه، فاطمه غفاری* صفحات 56-69
    سابقه و هدف

    پیشگیری، کنترل، یا ریشه کنی بروسلوز در یک کشور یا منطقه نیازمند سیاست گذاری و در اختیار داشتن آمار و اطلاعات اپیدمیولوژیکی دقیق می باشد. مطالعه حاضر باهدف تعیین برخی شاخص های اپیدمیولوژیک و روند بروز بیماری بروسلوز انسانی در طی سال های 1388 تا 1396 در استان لرستان انجام شد.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر از نوع توصیفی- مقطعی است. جامعه آماری شامل کلیه ی بیماران مبتلابه بروسلوز استان لرستان که بیماری آن ها در فاصله سال های 1388 تا 1396 تشخیص داده شده، می باشد. اطلاعات مربوط به 11140 مورد بیماری در استان لرستان در طی نه سال مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.

    یافته ها: 

    بالاترین میزان بروز بروسلوز در سال 1394 با میزان 115/65 و کمترین میزان بروز در سال 1389 با میزان 36/53 در یک صد هزار نفر جمعیت بود. بیشترین میزان بروز بیماری در طی نه سال مطالعه مربوط به شهرستان الیگودرز بود که در سال 88 با 229/78 و در سال 96 با 166/42 در هر صد هزار نفر جمعیت بود. نتایج همچنین نشان داد که بیشترین درصد تجمعی موارد بیماری (35/8) مربوط به گروه سنی 44-25 سال بود. زنان خانه دار و شغل دامدار، ساکنین روستا و جنس مذکر بیشترین موارد بیماری را به خود اختصاص دادند. در تمامی سال های موردبررسی اغلب بیماران سابقه تماس با دام 79/3 درصد را مثبت گزارش کرده و در اکثریت موارد 43/2 درصد بیماران از فرآورده های لبنی غیرپاستوریزه مانند شیر استفاده کرده اند.

    نتیجه گیری:

     افزایش آگاهی و بهبود باورها و رفتارهای افراد به ویژه زنان خانه دار و ساکنین روستا و دامداران و آن هایی که با دام و یا فراورده های لبنی سروکار دارند در زمینه روش های پیشگیری از بیماری بروسلوز مانند عدم مصرف محصولات لبنی غیرپاستوریزه می تواند موثر باشد.

    کلیدواژگان: بروسلوز، بیماری های عفونی، اپیدمیولوژی، استان لرستان، ایران
  • محسن یعقوبی*، سجاد رمضانی صفحات 70-84
    سابقه و هدف

    شیوع بیماری کووید-19 و خانه نشینی می تواند بسیاری از مشکلات جسمانی و روحی روانی در سالمندان را به همراه داشته است. هدف از مطالعه حاضر بررسی تاثیر ورزش در منزل بر ابعاد مختلف کیفیت زندگی، فشار خون و شاخص های چاقی شکمی مردان سالمند ، در دوران قرنطینه کووید 19می باشد.

    مواد و روش ها

    در مطالعه ای نیمه تجربی، تعداد 20 مرد (5/35 ± 65/20 سال) به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دوگروه 10 نفری تجربی و کنترل قرار گرفتند. گروه تجربی 8 هفته تمرین مقاومتی را به صورت دو جلسه در هفته انجام دادند. در ابتدا و انتهای دوره تمرینی، شاخص های چاقی شکمی، فشار خون و همچنین کیفیت زندگی سالمندان با پرسشنامه سازمان بهداشت جهانی (The World Health Organization Quality of Life) بررسی و اندازه گیری شد. جهت بررسی توزیع داده ها از آزمون شاپیرو- ویلک و همچنین از آزمون t مستقل و t همبسته جهت تجزیه و تحلیل بین گروهی و درون گروهی داده ها در سطح معناداری کمتر از 0/05 استفاده شد.

    یافته‌ها

    هشت هفته تمرین مقاومتی در خانه باعث افزایش معنادار کیفیت زندگی، و زیر مولفه های آن شامل سلامت جسمانی، سلامت روانی، روابط اجتماعی و سلامت محیط شد(0/05>p). همچنین شاخص های چاقی شکمی مانند شاخص دور کمر، نسبت دور کمر به قد و درصد چربی نیز کاهش معنادار داشت (0/05>p).

    نتیجه‌گیری

    با توجه به نتایج مطالعه حاضر می توان این نوع تمرینات را به عنوان یک شیوه تمرینی مناسب جهت سلامت سالمندان در دوران قرنطینه به متخصصان و مربیان ورزش پشنهاد نمود.

    کلیدواژگان: کووید 19، ورزش در خانه، کیفیت زندگی، شاخص چاقی شکمی، سالمند
|
  • Seyed Javad Hosseini, Sepideh Mohammadi*, Hengameh Karimi, Tajmohammad Arazi Pages 1-16
    Background and Objective

    The global pandemic of COVID-19 has led to unprecedented psychological stress on people around the world, and in this situation, mental health promotion is too important. Therefore, the aim of this study was to identify the common psychological disorders, people at risk and preventive strategies for psychological disorders during COVID-19.

    Methods

    In this narrative review, electronic databases including SID, Iran Doc, Magiran, Google Scholar، ProQuest، Scopus، Science Direct, Web of Science and PubMed were searched to retrieve articles published from the beginning of 2020 to 31 August 2020 by using  English and Persian keywords such as psychiatric disorders, Covid-19, anxiety disorder, stress disorders and post-traumatic. Inclusion criteria were descriptive, cross-sectional, review, experimental and expert panel studies, and exclusion criteria included letters to the editor, poster or lecture and lack of access to the full text. Totally, 72 of 507 articles met the inclusion criteria and were evaluated.

    Findings

    Depressive disorder and generalized anxiety disorder were the most common psychological disorders. Other psychological disorders such as post-traumatic stress disorder, obsessive-compulsive disorder, paranoia, panic attacks and sleep disorders were reported more than before the covid-19 outbreak. The elderly people with chronic diseases, woman, people spending too much time thinking about the outbreak, medical and health staff and students as well as relatives of a person with Covid-19 were at high risk of psychological disorders. The most effective preventive strategies were based on virtual training and consulting.

    Conclusion

    Based on the results, it is suggested that health system officials with early recognition of common psychological disorders and at-risk individuals should prepare care and prevention protocols specific to each group in an operational manner and with a high penetration rate.

    Keywords: COVID-19, Psychological disorders, Depression, Anxiety, Review article
  • Zahra Pahlevaninezhad, Yegane Gharehkhani, Golbahar Akhoundzade, Mahboubeh Tabarsa*, Maedeh Sadeghigolafshan Pages 17-25
    BACKGROUND AND OBJECTIVE

    Elderly is the result of the natural course of time, leading to physiological, psychological and social changes. Sexual self-efficacy is one of the factors affecting sexual function and marital satisfaction. On the other hand, marital satisfaction improves the quality of life and increases the life expectancy of elderly women. Therefore, considering the importance of this issue and problems of aging, the aim of this study was to investigate the relationship between sexual self-efficacy and marital satisfaction in elderly women.

    METHODS

    This correlational-descriptive study was performed on 129 elderly women of the Jahandidegan Daily Center in Gorgan in 2018. The data were collected using questionnaires of demographic characteristics, female sexual function index and marital satisfaction. Data were analyzed using SPSS16 via descriptive and inferential statistical methods.

    FINDINGS

    The sexual function was 21.8 + 19.3 and marital satisfaction was 53.3 + 11.2. Spearman correlation coefficient test showed a significant relationship (r= 0.43, p< 0.01). Moreover, there was no significant difference between sexual function with age, education, job, blood pressure, diabetes as well as spousechr('39')s blood pressure and diabetes, but there was a significant relationship between sexual satisfaction and job (P=0.02).

    CONCLUSION

    The results of the study indicated that increasing sexual self-efficacy enhanced marital satisfaction. Thus, in order to increase the quality of life and marital satisfaction in elderly women, it is recommended that all counseling and care centers consider training and health care programs related to the sexual health of the elderly in their policies and plans.

    Keywords: Sexual self-efficacy, Marital satisfaction, Elderly women
  • Ali Khojasteh Rad, Fatemeh Mohammadkhah*, Sajedeh Amjadi, Nasrin Navabi Pages 26-35
    Background and Objective

    One of the consequences of anxiety is a decrease in life satisfaction and quality of life (QOL) in individuals. The aim of this study was to investigate the relationship of Corona anxiety with life satisfaction and QOL in Iranian adults.

    Methods

    This descriptive- analytical cross-sectional study was performed on adults living in Iran in 2020. Totally, 381 adults were selected by convenience sampling method. Data were collected through "Demographic Information", "Corona Anxiety Scale", "Quality of Life" and "Life Satisfaction" questionnaires via social networks and analyzed in SPSS 16 with independent t-test, analysis of variance (ANOVA) and multiple regression.

    Findings

    The mean age of the subjects was 28.74±9.54 years. The means of Corona anxiety (9.82±5.64), life satisfaction (19.86±7.03) and QOL (77.63±13.03) were moderate. Moreover, Corona anxiety had a significant negative relationship with life satisfaction and QOL (p<0.01).

    Conclusion

    Corona anxiety among Iranian adults has negative consequences on QOL and life satisfaction, so such psychological symptoms related to the Corona pandemic should be identified, and the necessary measures should be taken to combat its consequences.

    Keywords: Corona anxiety, Quality of life, Life satisfaction
  • Saeed Rezaei, Mahmoud Shaikh*, Fazlullah Baghar Zadeh, Davood Homanian Pages 36-45
    Background and Objective

    The elderly are one of the most vulnerable groups facing coronavirus. The aim of the present study was to evaluate the effect of green exercises on mental health and cognitive status of the elderly during the coronavirus.

    Methods

    This quasi-experimental and applied study was conducted on the elderly aged 60-75 years in Tabriz. The data were collected using General Health Questionnaire (GHQ) and Mini-Mental State Examination (MMSE). The experimental group performed green exercise based on the exercise program (three 60-minute sessions per week during 8 weeks). The data were analyzed using analysis of covariance (ANCOVA).

    Findings

    The results showed that green exercises had a significant effect on the mental health and cognitive status of the elderly. The results of this study indicated a significant improvement in general health and cognitive status of older men after a training period, which was significant compared to the control group.

    Conclusion

    Based on the results, green exercises can be used as a suitable strategy to increase the physical activity of the elderly as well as improve the mental health and cognitive status of the elderly.

    Keywords: Green Exercise, Mental health, Elderly, Corona
  • Hassan Abdi, Siavash Khodaparast, Vahid Bakhshalipour* Pages 46-54
    Background and Objective

    Aging is a sensitive and harmful period due to the physiological and psychological changes, and the sensitivity of this period increases through entering the aging period owing to emotional and role deprivation in life. The aim of this study was to evaluate the effect of exercise on some physiological parameters and mental quality of sleep in the elderly.

    Methods

    This quasi-experimental study was conducted with a control group using a pre- and post-tests. Participants of the current study were 30 inactive elderly. The standard exercise protocol and Pittsburg sleep quality questionnaire were used to conduct the study. Data were analyzed through Kolmogorov-Smirnov, t-test and Pearson correlation coefficient using SPSS23.

    Findings

    The statistical tests showed that the sleep quality scores were not significantly different in the experimental and control groups before exercise intervention and two groups were homogeneous. After exercise intervention, the sleep quality was improved in the experimental group than control group (P=0.05).

    Conclusion

    An exercise protocol can be effective in improving the mental quality of sleep and some physiological factors of the elderly, and the use of exercise protocol and its implementation can prevent many sleep disorders in the elderly and increase its quality.

    Keywords: Elderly, Sleep, Exercise
  • MINA PARSAI, Faezeh Sabahi, Hamid Hojjati* Pages 47-55
    Background and Objective

    Diabetes is one of the most common chronic diseases in the elderly. Adherence to a medication regimen plays an important role in preventing and controlling the effects of this disease. Theory-based training programs have a vital role in changing behaviors. Therefore, the aim of this study was to investigate the effect of extended parallel process model (EPPM) on adherence to the medication regimen of the type 2 diabetic elderly.

    Methods

    This experimental study was performed on 60 diabetic elderly patients in two experimental and control groups in Gonbad City in 2019 via simple random sampling. The data were collected using Morisky Medication Adherence Scale (MMAS-8). In the experimental group, six 30-45-minute training sessions were held based on Kim Wittechr('39')s EPPM. The control group received routine care. Data were analyzed using SPSS 21 with descriptive statistics (table, mean and standard deviation) and inferential statistics (independent sample t-test, independent t-test and ANCOVA).

    Findings

    The results showed no significant difference in the experimental and control groups before the intervention (p=0.2), but no significant difference was observed after the intervention (p=0.04). Moreover, ANCOVA indicated a significant difference by removing the effect of pre-test (p=0.004, Eta=0.13) so that 13% of changes in adherence to the medication regimen could be developed based on the implementation of the EPPM.

    Conclusion

    The results suggested that the EPPM increased adherence to the medication regimen in diabetic elderly patients. Therefore, the findings of this study can be used as a low-cost but effective therapeutic intervention in the education and care of diabetic patients.

    Keywords: Extended parallel process model, adherence to the medication regimen, The elderly, Diabetes
  • Faezeh Norouzinezhad, Hossein Erfani, Abbas Norouzinejad, Farzad Kaveh, Fatemeh Ghaffari* Pages 56-69
    Background and Objective

    Prevention, control or eradication of brucellosis in a country or region requires policy-making as well as accurate epidemiological statistics and information. The aim of this study was to determine some epidemiological indicators and the incidence of human brucellosis during 2009-2017 in Lorestan province.

    Methods

    In this descriptive cross-sectional study, the statistical population was all patients with brucellosis in Lorestan province, whose disease was diagnosed in 2009-2017. Data on 11140 cases in Lorestan province were analyzed during 9 years.

    Findings

    The highest and lowest incidence of brucellosis was 115.65 in 2015 and 36.53 per 100,000 population in 2010, respectively. The highest incidence was found in Aligudarz during 9-year study, with an incidence rate of 229.78 in 2009 and 166.42 per 100,000 population in 2017. Moreover, the results indicated that the highest cumulative percentage of disease (35.8) was in the age group of 25-44 years. Housewives, ranchers, villagers and males were the most affected. In all studied years, most patients (79.3%) had a history of contact with livestock and the majority of cases used unpasteurized dairy products such as milk.

    Conclusion

    Increasing awareness and improving the beliefs and behaviors of people, especially housewives, villagers, ranchers and those who deal with livestock or use dairy products can be effective to prevent brucellosis through no consumption of unpasteurized dairy products.

    Keywords: Brucellosis, Infectious diseases, Epidemiology, Lorestan province, Iran
  • Mohsen Yaghoubi *, Sajjad Ramezanii Pages 70-84
    Background and Objective

    The COVID-19 outbreak and stay-at-home orders can cause many physical and psychological problems in the elderly. The aim of this study was to investigate the effect of exercise at home on various aspects of quality of life, blood pressure and abdominal obesity indicators in older men during the COVID-19 quarantine.

    Methods

    In this quasi-experimental study, 20 men (65.20±5.35 years) were selected by convenience sampling method and randomly divided into two experimental (n= 10) and control (n = 10) groups. The experimental group performed resistance training for 8 weeks (two sessions per week). At the beginning and end of the training period, abdominal obesity, blood pressure and quality of life of the elderly were assessed and measured according to a questionnaire of the World Health Organization. Shapiro-Wilk test was used to evaluate the normality of data distribution, as well as independent t-test and paired t-test were applied to analyze the data between groups and within groups at a significance level of P<0.05.

    Findings

    Eight-week resistance training at home significantly increased the quality of life, and its components including physical health, mental health, social relationships and environmental health (P≤0.05). Abdominal obesity indices such as waist circumference, waist to height ratio and fat percentage also decreased significantly (P≤0.05).

    Conclusion

    According to the results of the present study, this type of exercise can be suggested to sports specialists and trainers as a suitable training method for the health of the elderly during quarantine.

    Keywords: COVID-19, Exercise at home, Quality of life, Abdominal obesity index, Elderly